Přeskočit na hlavní obsah

SparkTECH workshop k agilnímu vývoji

Nedávno jsme si střihli vnitrofiremní workshop na téma agilní metodiky. Jednak jsme potřebovali nějaké věci sjednotit a poté, jak se říká, "opakování je matka moudrosti". 
Před pořádnou porcí vzdělávání je ale třeba začít dobrou kávou. 

Barista Michael a jedna parapetní káva. 

Co pije Kuba si netroufá nikdo komentovat.

Hlavní hvězdou odpoledne byli (krom melounu) Tomáš s Kubou. Tomáš si vzal na starosti agilní metodiku obecně, Kuba pak code reviews. A co jsme řešili? Třeba:

Kuba a code review.
V rámci agilního vývoje plánujeme práci na sprinty. Před samotnými sprinty předchází backlog planning a sprint planning.

V rámci projekt management systému máme v tuto chvíli definovanou tuto životní pouť ticketů:

  • For estimate
  • Ready to devel
  • Devel
  • Review
  • Ready to deploy
  • Pending verification
  • Verified
  • To Be Discussed
  • Invalid


Někdo se účastní i vzdáleně. 

Každý úkol je typ ticketu Story, má zadání, očekávané výsledky. I bugy jsou story, která má v názvu Bug. Speciálním případem Story je Epic Story. To je zastřešující ticket, který obsahuje celé velké zadání, které se pak rozpadá na velké dílčí celky (story).

Story se přiřazuje do sprintu v momentě, kdy je naplánován její vývoj. Je přidělena tomu, kdo ji pak následně bude kontrolovat. Tedy je schopen ověřit, že všechny požadavky jsou splněny a je tedy možné ji uzavřít a nasadit do produkce.
Pod story se zakládají Tasky. Task je jeden dílčí úkol (vytvoření migrací db, založení nové komponenty, controlleru, apod.). Je přiřazen tomu vývojáři, který na něm bude pracovat
Při plánování se pod story zakládají i speciální tasky pro testing, případně i v rámci vývoje se dle potřeby zakládají další tickety, jejichž úkolem je otestovat novou funkčnost.


Na příště nás čeká další kus, ale nejdřív se musíme přestěhovat. Příští workshop pak bude třeba na zahrádce :-)

Populární příspěvky z tohoto blogu

#softwareAmaso v Rokytnici

Na říjnovém planningu jsme, poměrně na poslední chvíli, zpískali podzimní akci v Rokytnici (nad Jizerou - to neplést s Rokytnicí v Orlických horách, což se někomu, a přiznejme si že mě, povedlo). Rozhodli jsme se věc pojmout jako všeSparkTECHáckou akci, takže včetně dětí, manželů a manželek, přítelů a přítelkyň a dalších domácích mazlíčků. Jako na každé #softwareAmaso akci nesměla chybět tuna jídla a zajímavé prostředí. První bod jsme s Matějem pokryli čtvrtečním nákupem a zajistili jídlo nejen na víkend, ale i na následnou Toasťáko-vraždu prvního stupně v týdnu a dnech dalších. O další bod se postaralo z velké míry počasí, které nabídlo podzim ve své nejkrásnější podobě. Chajdu máme celou pro sebe. První večer byly na pořadu dne degustace vánočních vín a hry. Chybou bylo nechat intelektuálnější hry na pozdější fáze degustace. Není na hanbě, čeká na koupelnu.  Vše utichlo, jdeme spát.  Přilehlá restaurace otevřená od brzkého rána zachránila mnohým život, prot

#SparkTrip do Izraele - Israel PyCon

Když jsme letos plánovali konference pro #python, byl PyCon jasná volba. No a protože v termínu toho českého se nashromáždily různé jiné akce (především vzhledem k tomu, že je o víkendu), hledali jsme  v zahraničí.  Volba to nakonec nebyla těžká, protože Mára byl začátkem roku na homeofficu v Izraeli a místní PyCon mu byl doporučen. A jelikož my ostatní jsme do té doby v Izraeli nebyli, tak bylo rozhodnuto. 

Dubnový #hrajsnami SparkTECH planning

Pravidelně první středu v měsíci máme ve SparkTECH u planning. Pravidelně, abychom se nemohli vymlouvat, že jsme na to zapomněli. První středu, abychom se nemuseli dohadovat kdy (dost stačí dohadovat se na CO?) a protože cvičně hučí sirény (kdybychom přeci jen zapomněli a chtěli se vymlouvat). A planning, protože původní záměr byl, že půjde opravdu o typický planning dle agilních metodik. To, že to nakonec dopadlo jinak a jedná se zkrátka o informativní setkání, kde se probírá kde co, je už jiná pohádka. Pro představu fotky z toho nedávného, dubnového, po kterém jsme vyrazili do Endorfinu . Tam nás čekal Freddy Krueger a pokojíček ve stylu Saw. Jelikož se někde v budoucnu v téhle vybrané společnosti vyměníme, bylo nejhorší si o průběhu nevyprávět. Začínáme pohádkou. My si totiž moc rádi hrajem.  Někteří stále předstírají práci.  Prostory Endorfinu. Začínáme pivem, abysme se nebáli. Márnice. Prostředí je super.  A už to začíná. Přituhuje.  T