Přeskočit na hlavní obsah

Programujeme. No a co?

Když jste pekař, je každému jasné co v práci děláte - pečete pečivo. Když se někomu představíte jako automechanik, je to obdobné - opravujete přeci auta. Když jste programátor nebo nabízíte programování jako službu nebo jeho výsledky jako produkt, máte to podstatně horší.


Naštěstí už nežijeme v době, kdy by si většina společnosti pod pojmem programátor představila tu část automatické pračky, která měla velkou tendenci rozbít se v den velkého prádla. Hodně lidí už ví, že jde o víceméně standardní profesi a o těch co se jí zabývají mají poměrně jasnou představu - ve sklepě se nacházející stvoření napájené na cukr bohatými nápoji, které svůj volný čas tráví stejně, jako ten pracovní. Před obrazovkou počítače. (Což je samozřejmě lež, pozn. autora).

Za figurínu posloužil kolega Kuba, tričko je bavlněné, zeď ze sádrokartonu. O džínách nám není nic známo. 


Když někomu prezentujete co děláte (formou krátké prezentace - dnes s oblibou nazývané elevator pitch, asi proto, že většina velkých obchodů v historii měla prvopočátek ve výtahu - nebo i jakkoliv jinak) a zmíníte, že vytváříte software, tak se často setkáte maximálně s pokýváním hlavou, v lepším případě se Vás někdo natvrdo zeptá "a co to znamená?".

Takže bych rád využil příležitosti a zmínil, cože to vlastně znamená. Dělat software.

Software je to, na co si v našem skvělém IT světě nemůžete sáhnout. Což vysvětlení věci usnadňuje (ach jo). Pokud to zjednoduším, tak programové vybavení počítače (=software) neboli aplikace (=software) můžeme rozdělit na

Upozorňuji ještě jednou, že všechny postavy v příběhu jsou fiktivní a rozdělení a popisy zjednodušující. 

Deskopovou aplikaci jste nejspíš každý někdy viděli. Máte ji na některém médiu (CD, DVD,... disketě - vážně?) a z něj přímo nebo po překopírování na disk ji instalujete. Po nainstalování ji máte k dispozici na počítači, na který jste ji nainstalovali.
Příkladem budiž standardní verze kancelářského balíku softwaru Office (Word, Excel..). 

Webová aplikace se spouští v prostředí webového prohlížeče (bez ohledu na to, který máte oblíbený, ať Mozzilu Firefox, Internet Explorer, Google Chrome,...) a standardně běží v cloudu = je poskytována jako SaaS (software as a service, ale o tom někdy jindy a jinde). Nemusíte tak v běžné podobě nic instalovat a máte-li připojení k Internetu, tak máte k dispozici i aplikaci. 
Příkladem budiž sociální síť Facebook.

Mobilní aplikace jsou podobné desktopové aplikaci, ale jsou vázané (světe div se) na mobilní zařízení - telefon, tablet.. Musíte je nainstalovat a máte je dostupné na zařízení, kam jste je instalovali. 

Celá věc samozřejmě není tak černobílá, jak se jeví a díky ukládání dat na serveru (v cloudu) jsou informace přenositelné i mezi mobilními/desktopovými aplikacemi. Záleží samozřejmě na provedení, účelu, atd.
Ale věřím, že základní představu jste si udělali. 

A příště se podíváme na některé případy, stejně jako na to, proč věnovat pozornost mobilním aplikacím nebo responzivním verzím těch webových (a při té příležitosti vysvětlíme i co znamená responzivní :-)

Ale každopádně - pokud Vám to doteď není jasné, napište nám na info@sparktech.cz, zavolejte nebo nám pošlete potrubní poštu. Rádi Vám detaily vysvětlíme. Protože SparkTECH vytváří webové a mobilní aplikace a informační systémy a děláme to rádi. 

Populární příspěvky z tohoto blogu

#softwareAmaso v Rokytnici

Na říjnovém planningu jsme, poměrně na poslední chvíli, zpískali podzimní akci v Rokytnici (nad Jizerou - to neplést s Rokytnicí v Orlických horách, což se někomu, a přiznejme si že mě, povedlo). Rozhodli jsme se věc pojmout jako všeSparkTECHáckou akci, takže včetně dětí, manželů a manželek, přítelů a přítelkyň a dalších domácích mazlíčků. Jako na každé #softwareAmaso akci nesměla chybět tuna jídla a zajímavé prostředí. První bod jsme s Matějem pokryli čtvrtečním nákupem a zajistili jídlo nejen na víkend, ale i na následnou Toasťáko-vraždu prvního stupně v týdnu a dnech dalších. O další bod se postaralo z velké míry počasí, které nabídlo podzim ve své nejkrásnější podobě. Chajdu máme celou pro sebe. První večer byly na pořadu dne degustace vánočních vín a hry. Chybou bylo nechat intelektuálnější hry na pozdější fáze degustace. Není na hanbě, čeká na koupelnu.  Vše utichlo, jdeme spát.  Přilehlá restaurace otevřená od brzkého rána zachránila mnohým život, prot

#SparkTrip do Izraele - Israel PyCon

Když jsme letos plánovali konference pro #python, byl PyCon jasná volba. No a protože v termínu toho českého se nashromáždily různé jiné akce (především vzhledem k tomu, že je o víkendu), hledali jsme  v zahraničí.  Volba to nakonec nebyla těžká, protože Mára byl začátkem roku na homeofficu v Izraeli a místní PyCon mu byl doporučen. A jelikož my ostatní jsme do té doby v Izraeli nebyli, tak bylo rozhodnuto. 
  20. 10. 2020 objevil SparkTECH Eluvii . Po deseti letech putování našli programátoři ze SparkTECHu prostředí, které je jim blízké a rozhodli se v něm zůstat. Proto je od nynějška SparkTECH známý jako Eluvia , místo, kde platí dané slovo, dohodnuté termíny a profesní standardy, stejně spolehlivě jako zákony vesmíru. Sledujte www.eluvia.com On the October 20th, 2020, SparkTECH has discovered Eluvia . After ten years of wandering, SparkTECH programmers have found an environment close to them and have decided to stay in it. That's why SparkTECH is now known as Eluvia , a place, where the given word, agreed terms and professional standards apply as reliably as the laws of the Universe. Follow www.eluvia.com  #eluvia #eluvialand #eluviacloud #codemustflow