Přeskočit na hlavní obsah

Python a holky, holky a python

Náš vývojový tým je striktně jednopohlavní. Což je škoda. Ne proto, že vznikají situace jako když se celý den sedí v kanceláři u compu, nevětrá se a nikdo si toho nevšimne, dokud si nemusí jít na chodbu zavolat nebo že kytku kancelář viděla maximálně z obrazovky monitoru při prohlížení fotek z cest. Mnohdy chybí něco podstatnějšího - trochu jiný pohled na věc a větší variabilita v přístupech.
Když se pak na vypsanou stáž v roce 2016 přihlásila studentka z Kolumbie, nikdo tomu nevěřil. A tak to prostě je. A myslíme si, že je třeba s tím něco udělat. 
Skvělým projektem v tomhle ohledu jsou Czechitas. Že jste o nich ještě neslyšeli? Tak to se, jak doufáme, změní a do té doby si můžete přečíst o jedné z jejich akcí jak ji absolvovala Zuzka. 

Petr



V sobotu 14. 11. 2015 proběhl v pražském Impact Hubu Python workshop pořádaný neziskovou organizací Czechitas, která se zaměřuje na vzdělávání žen v oblasti IT.  Cílem semináře bylo seznámit ženy a dívky, které dorazily – a bylo jich více než 30, se základy programování v jazyce Python. Seminář, na který bylo dobrovolné vstupné 300,- Kč, probíhal  v anglickém jazyce.
Celodenní program uvedla Abhinaya Kasoja a Simona Ceaki seznámením s jejich aktuálními Python projekty realizovanými ve společnosti Konica Minolta. Dále navázaly úvodem do problematiky programování, který může programátorovi/rce začátečníkovi/ci chybět.

V druhé části se přistoupilo k praktickému seznámení s Pythonem, které vedl Štěpán Bechynský. K ruce měl skoro desítku lektorů, kteří neustále kroužili mezi dívkami a radili, kdykoli bylo potřeba. A to, ať už s instalací na vlastní notebooky, které si účastnice přinesly, či s řešením příkladů, které měl Štěpán připravené. Ačkoliv nebylo příliš času vysvětlovat všechny záležitosti do podrobna (např. všechny nuance probíraných datových typů), využití ukázkových příkladů s řešeními dívkám umožnilo si Python i tak prakticky vyzkoušet.

V závěru byl zadán větší samostatný úkol, který již vyžadoval jako pochopení slovního zadání, tak nutnost vymyslet algoritmus řešení a samozřejmě převedení tohoto řešení do programovacího jazyka.  V závěrečné diskuzi  dívky jistě ocenily tipy na další studium. Doporučeny byly zajímavé online kurzy (např. https://www.coursera.org/) nebo probíhající workshopy Pythonu či Djanga  pro dívky (PyLadies či Django Girls). 

Vyzdvihnout bych chtěla perfektní organizaci se strany Czechitas, připravenost programu včetně praktických příkladů a hlavně ochotu všech lektorů či organizátorů věnovat svůj volný čas ženám a dívkám zajímajícím se o oblast IT.

Díky

Zuzka Kašáková

Populární příspěvky z tohoto blogu

#softwareAmaso v Rokytnici

Na říjnovém planningu jsme, poměrně na poslední chvíli, zpískali podzimní akci v Rokytnici (nad Jizerou - to neplést s Rokytnicí v Orlických horách, což se někomu, a přiznejme si že mě, povedlo). Rozhodli jsme se věc pojmout jako všeSparkTECHáckou akci, takže včetně dětí, manželů a manželek, přítelů a přítelkyň a dalších domácích mazlíčků. Jako na každé #softwareAmaso akci nesměla chybět tuna jídla a zajímavé prostředí. První bod jsme s Matějem pokryli čtvrtečním nákupem a zajistili jídlo nejen na víkend, ale i na následnou Toasťáko-vraždu prvního stupně v týdnu a dnech dalších. O další bod se postaralo z velké míry počasí, které nabídlo podzim ve své nejkrásnější podobě. Chajdu máme celou pro sebe. První večer byly na pořadu dne degustace vánočních vín a hry. Chybou bylo nechat intelektuálnější hry na pozdější fáze degustace. Není na hanbě, čeká na koupelnu.  Vše utichlo, jdeme spát.  Přilehlá restaurace otevřená od brzkého rána zachránila mnohým život, prot

#SparkTrip do Izraele - Israel PyCon

Když jsme letos plánovali konference pro #python, byl PyCon jasná volba. No a protože v termínu toho českého se nashromáždily různé jiné akce (především vzhledem k tomu, že je o víkendu), hledali jsme  v zahraničí.  Volba to nakonec nebyla těžká, protože Mára byl začátkem roku na homeofficu v Izraeli a místní PyCon mu byl doporučen. A jelikož my ostatní jsme do té doby v Izraeli nebyli, tak bylo rozhodnuto. 
  20. 10. 2020 objevil SparkTECH Eluvii . Po deseti letech putování našli programátoři ze SparkTECHu prostředí, které je jim blízké a rozhodli se v něm zůstat. Proto je od nynějška SparkTECH známý jako Eluvia , místo, kde platí dané slovo, dohodnuté termíny a profesní standardy, stejně spolehlivě jako zákony vesmíru. Sledujte www.eluvia.com On the October 20th, 2020, SparkTECH has discovered Eluvia . After ten years of wandering, SparkTECH programmers have found an environment close to them and have decided to stay in it. That's why SparkTECH is now known as Eluvia , a place, where the given word, agreed terms and professional standards apply as reliably as the laws of the Universe. Follow www.eluvia.com  #eluvia #eluvialand #eluviacloud #codemustflow